top of page

Meet the team 

Gaskraan dicht, risk management, Huizinge, vertrouwen, effectgebied, wisselwoning, huisvesting, cultureel erfgoed, woningmarkt, veiligheid, immateriele schade, imago, leefbaarheid, groninger bodembeweging, groninger gasberaad, inwoner, ramp, crisis, overheid, Shell, Exxonmobil, NCG, IMG, NPG, CVB, provincie groningen, maatschappelijke gevolgen, bodemdaling, bevingen, mijnraad, miijnbouw, het groninger gasveld, ruimtelijke kwaliteit, risico, kamp, alders, vijlbrief, susan top, gaswinning, aardbevingen, Nij Begun, gas, fossiel, fossiele industrie, maatschappelijke impact, compensatie, Groningen, parlementaire enquete, parlementaire enquete commissie, energie, economie, ereschuld, erkenning, versterking, schade, gemeente groningen, gemeente midden-groningen, gemeente oldambt, gemeente veendam, gemmente noordenveld, gemeente westerkwartier, gemeente westerwolde, gemeente tynaarlo, gemeente Aa en hunze, gemeente eemsdelta, gemeente het hogeland, gemeente pekela, gemeente stadskanaal

Agustín De Julio

Agustín werkt sinds oktober 2021 als promovendus bij het Kennisplatform. Hij werd 30 jaar geleden geboren in Argentinië, maar woonde ook een deel van zijn jeugd in Peru. Hier ging hij naar een traditionele Britse school, waar hij op een dag een poster van de Rijksuniversiteit Groningen zag hangen. De poster toonde een student, zittend op de trap van het Academiegebouw. Daar wil ik studeren, dacht Agustín. Hij werd aangenomen als student en vertrok op zijn 18e naar Groningen. Hier volgde hij de bachelor Internationale Betrekkingen en in Leiden de master Bestuurskunde. Hij was al snel geïnteresseerd in Nederlandse politiek, bestuur en beleid. Agustín had verschillende banen, zowel in het Noorden als in Den Haag en Rotterdam, maar is inmiddels van plan om “veur altied’’ in Groningen te blijven. 

Agustín is een fanatieke wielrenner. Dit gaat goed samen met zijn interesse voor de provincie Groningen. Fietsend ontdekt hij nieuwe plekken. Verder is hij naar eigen zeggen een “slechte muzikant’’. Hij speelt alles een beetje, maar keyboards en synthesizers zijn favoriet. Andere interesses zijn voetbal en talen. Hij probeert momenteel zijn Grunnings onder de knie te krijgen. 

Een toekomst in Groningen

Zodra Agustín koos voor een toekomst in Nederland, besloot hij de Nederlandse taal te leren. De Groningse cultuur en geschiedenis sprak hem steeds meer aan. Tijdens een fietstocht in 't Ommeland spotte hij voor het eerst een huis in de stutten. “Het is interessant. Als buitenlander denk je dat in Nederland alles goed geregeld is, maar dan blijken ook hier problemen te zijn.’’ Vanaf dat moment volgde hij het gaswinningsdossier nauw. Agustín had een idee voor een promotieonderzoek en begon professoren te mailen. Uiteindelijk kwam hij terecht bij Tom en het Kennisplatform. Hij kreeg één uur de tijd om zijn onderzoek te pitchen. Dit werd echter een uitvoerig gesprek over de politiek in Groningen. Maar de aanhouder wint, want na anderhalf jaar was er plek bij het Kennisplatform en kon zijn onderzoek van start.

 

Grootste prestatie in het leven

Agustín doet onderzoek naar een specifiek onderdeel van de sociale impact van de gaswinning: het herstel van vertrouwen tussen alle partijen in Groningen en verzoening. Hoe kan je dit voor elkaar krijgen? Hij gebruikt hierbij de transitional justice theorie. Verder is hij in de geschiedenis van het dossier gedoken en heeft hij de parlementaire enquête zeer intensief gevolgd. Het uitlezen van alle vijf delen van het rapport Groningers boven gas noemt hij lachend “zijn grootste prestatie in het leven.’’ Ook in het bijwonen van evenementen in de provincie is Agustín zeer fanatiek. Daarnaast schrijft hij zo nu en dan een blog of opiniestuk. Deze artikelen zijn toegankelijk en niet wetenschappelijk omdat hij het belangrijk vindt om zijn ideeën te delen met de buitenwereld en afstand tussen de wetenschap en maatschappij te verkleinen.  

 

Een unieke casus

Het bestuderen van een lopende casus, zoals het gaswinningsdossier, is uniek voor onderzoekers. “Alles is nog in gang en verandert steeds.’’ Agustín hoopt dat zijn werk op termijn invloed zal hebben en bij zal dragen aan het verbeteren van het beleid en dus aan het leven van de bewoners. Daarnaast denkt hij dat de wetenschap veel kan leren van de situatie in Groningen. ‘Het probleem speelt zich af in een rijk land dat veel middelen heeft, maar toch lukt het de overheid niet om het op te lossen. Dit is interessant omdat er vanuit eerder genoemde theorie vaak gekeken wordt naar landen die weinig middelen hebben.’

 

Wonderlaand

Samen met Hedwig Sekeres maakt Agustín de Engelstalige podcast Wonderlaand - Stories from Groningen. “Simpel, met een microfoontje en onze beste intenties.’’ Op een toegankelijke en informele manier worden er, samen met gasten, verhalen verteld over Groningen. Verhalen met uiteenlopende thema’s zoals: muziek, sport, grote figuren uit de geschiedenis en de gaswinning. Agustín wil iedereen kennis laten maken met Groningen, ook nieuwe inwoners. Hij heeft grote plannen voor Wonderlaand. Op zijn bucketlist staat dan ook een live podcast opname met gasten als Freek de Jonge, Arjen Robben en als grootste droom: Pé & Rinus. 

bottom of page